Luchtvochtigheid

Voor een piano is een stabiele luchtvochtigheid ideaal. Helaas is in ons land geen sprake van een constante luchtvochtigheid. Weersomstandigheden veranderen continu en zelfs binnen de seizoenen is er geen enkele garantie dat de luchtvochtigheid ongeveer hetzelfde blijft.

Een te droge lucht komt vooral voor in de winter als u uw huis verwarmt en het buiten vriest. In de droge lucht kan uw piano zo droog worden dat de wanden scheuren en de klankbodem beschadigt. De lucht in de piano bevochtigen is dan zeer raadzaam. Als het te vochtig wordt, bestaat de kans dat u last heeft van vastlopende toetsen en kunnen snaren en andere metalen onderdelen roesten.
De beste plek voor de piano is een tochtvrije plaats, in de schaduw en op enige afstand van bijvoorbeeld ramen en radiatoren. En dat lukt niet altijd. Het is ook belangrijk om de luchtvochtigheid zo stabiel mogelijk te houden. De meest ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 65 procent. Een eenvoudige hygrometer kan helpen om de vochtigheid te kunnen controleren. Daarnaast zijn er goede manieren om de luchtvochtigheid in de piano te regelen. Daar vertel ik u graag meer over!